Niektoré bábätká zostali po Novom roku v nemocniciach bez svojich matiek

03.01.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Michalovce 3. januára (TASR) - Niektoré bábätká, ktoré prišli na svet v týchto dňoch, zostali na novorodeneckých oddeleniach nemocníc bez matiek.
Tie z nich po narodení svojich detí následne utiekli. Dva z takýchto prípadov evidujú napríklad aj vo vranovskej a michalovskej nemocnici.
Jedno z takto opustených detí sa narodilo spontánnym pôrodom matke z okresu Vranov nad Topľou, v nedeľu 2. januára o 5.55 h v sanitke rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju prevážala do vranovskej nemocnice, informovala TASR vedúca lekárka novorodeneckého oddelenia Božena Sotáková. Podľa jej slov išlo v poradí už o desiaty pôrod tejto rodičky.
Dodala, že po jej prevezení do Vranova ušla z pôrodnice asi o 7.30 h. Takáto situácia sa v nemocnici opakuje v priebehu roka v desiatkach prípadov. "Niektoré matky vydržia iba zopár hodín po pôrode, inokedy odídu po jednom či dvoch dňoch, " poznamenala Sotáková s tým, že zdravotnícke zariadenie následne spolupracuje s obecnými úradmi v bydlisku žien a žiada, aby ich posielali späť.
Podľa slov detskej sestry Márie Šimkovej z Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach jedno dieťa bez matky sa nachádza na novorodeneckom oddelení od 30. decembra minulého roka. "Zdravý chlapček je už dvanástym dieťaťom rodičky, ktorá pochádza z nášho okresu, " priblížila Šimková.
Psychologička Irena Fazekašová z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie vo Vranove nad Topľou tvrdí, že prípady útekov rodičiek z pôrodníc majú za posledné roky stúpajúcu tendenciu. "Týka sa to prioritne žien zo sociálne znevýhodneného prostredia. V našom regióne sa s tým môžeme stretnúť napríklad v obciach Kamenná Poruba, Sačurov, Bánske, Čičava, " podotkla Fazekašová.
Zároveň dodala, že jeden z hlavných dôvodov pre útek matiek z pôrodníc je podľa jej zistení obava z potenciálnej nevery partnera, ktorý zostal doma. "V týchto prípadoch prikladajú bohužiaľ väčšiu dôležitosť partnerskému zväzku ako novonarodenému dieťaťu, " zhodnotila psychologička.
Podľa jej skúseností sa však väčšina žien po svoje deti o niekoľko dní vráti. V mnohých prípadoch je to však na základe zistenia, že ich potomkovia môžu skončiť v náhradnej pestúnskej starostlivosti, čo by pre biologických rodičov znamenalo stratu určitých finančných výhod. Fazekašová sa domnieva, že zmenu v správaní rodičiek môže priniesť v budúcnosti intenzívnejšia činnosť komunitných pracovníkov.
 

Vyberte región